Ką gi, šiandien prašysiu jus truputį papriekabiauti: kelios galvos geriau, nei viena! Jau baigiu apsispręsti dėl maitinimo. Jam turėjau keletą reikalavimų: a) kad tiektų įmonė, kuri jau turi patirties ir įdirbį tiekiant maistą vaikams, nes visiškai nesinorėjo eksperimentuoti šioje srityje; b) kad įmonės politika būtų lanksti ir atsižvelgtų į mano prašymus ir c) svarbiausia – visavertis ir kokybiškas maistas.
Na, eko ar bio man nebuvo taip aktualu – svarbiausia, kad atitiktų visas subalansuotos mitybos vaikams normas. Tai – higienistų darbas. Kadangi įmonė, kuri tieks maistą, viską su jais suderins ir turės visus leidimus, tai, kaip sakant, patikėsiu darbą specialistams. Aš apskritai tikiu profesionalumu ir manau, kad kiekvienas turime dirbti savo darbą.
Tačiau…vis dėlto savo trigrašį (nors ir ne mitybos specialistės) galiu įkišti. Ir prašau, kad įkištumėte ir jūs:) Taigi: ką manote apie tokį valgiaraštį? (Aš turiu pasakyti savo nuomonę ir tada bus koreguojama atsižvelgiant į ją).
Pirma savaitė:
PIRMADIENIS Kopūstų sriuba
Vištienos maltinukas,virtos bulvės,morkų salotos
ANTRADIENIS Pieniška grikių sriuba
Balandėliai,grietinė
TREČIADIENIS Vištienos sultinys su makaronais
Varškės apkepas,trintos braškės,grietinė
KETVIRTADIENIS Rugštynių sriuba
Kiaulienos guliašas,grikiai,agurkai
PENKTADIENIS Burokėlių sriuba
Natūrali kepta žuvytė,ryžiai,švž.kopūstų salotos
Antra savaitė:
PIRMADIENIS Švž.kopūstų sriuba
Kiaulienos maltinukas,virtos bulvės,agurkai
ANTRADIENIS Ryžių kruopų sriuba su mėsos kukuliais
Morkų blynai,grietinė
TREČIADIENIS Daržovių sriuba
Vištiena kari,ryžiai,morkų salotos
KETVIRTADIENIS Bulvienė su mėsos kukuliais
Virtinukai,trintos uogos,grietinė
PENKTADIENIS Žirnių sriuba
Žuvies maltinukas,bulvių košė,pomidorai
Ką manau aš:
a) Iš ilgoooos darbo su vaikais patirties galiu pasakyti, kad salotų beveik nė vienas vaikas nevalgo. Gaila būdavo žiūrėti, kaip viskas keliauja į šiukšlių dėžę. Geriausia – vien tik viena ar kita daržovė. Pavyzdžiui, ne morkų salotos, o tiesiog virtos morkos gabaliukai. Jei jau vaikas nevalgo tos daržovės, tai nevalgys bet kokiu pavidalu, o jei valgo, tai mieliau valgo tą daržovę, o ne jos salotas.
b) Balandėliai – irgi ne ikimokyklinukų maistas. Geriausia būtų tiesiog troškinti mėsos kukuliai.
c) Žuvytę aš troškinčiau, o ne kepčiau.
d) Vištieną daryčiau švelnesnę, ne kari. Ir apskritai prieskoniai vaikams – kuo natūralesni, kuo paprastesni, kuo priimtinesni šiaurietiškam skrandukui: druska (ir ne per daug!), pipirai ir įvairios žolelės ir augalėliai. Manau, kad visokių egzotiškų ir vegetinių prieskonių jie ir taip prisivalgo:)
e) Dar man norėtųsi trintų sriubų. Tiesiog vaikai nelabai mėgsta plaukiojančias gėrybes :), o ir valgyti trintą mažyliams paprasčiau.
Daugiau minčių nekilo…o kokios kyla jums???
Nuotrauka: Pumpkin Ginger Soup by elana pantry