Taigi mokykla jau „ant nosies”. Vienas rūpesčių – ką reikės daryti su Augusto pietumis 😀 Kaip sakant, metai eina, o situacija nesikeičia! Kodėl tai rūpestis? a) Augustas nemėgsta mokyklos pietų (jau nekalbant apie tai, kad jis ir taip ganėtinai išrankus) ir b) mokyklos pietūs mums – besimurkdantiems krizėje ir jos padariniuose – per brangūs. Taigi net jei jis ir valgytų, rimtai pagalvotumėme, ar galime juos įpirkti (tikriausiai ne…), o dabar, kaip sakant, galvoti nereikia.
Tiksliau, reikia galvoti apie problemos sprendimą. Ir štai radau vieną serijos „back-to-school” straipsnį, kuriame kalbama būtent apie tai, ką galima vaikams įdėti į mokyklą pietums. Super!
1. KALAKUTIENOS SUKTINUKAI. Man labai patiko ir, manau, gali patikti ir Augustui.
Reikia:
– Sūrio a la Philadelphia
– Padažo salotoms (siūlo „ranch”)
– Tortilijų arba kokio lavašo
– Kalakuto krūtinėlės (o gal jautienos kepsniuką? vištytės? kumpelio?)
– Salotų lapų
Sūrį suplakti su „ranch” padažu (dar siūlo dėti svogūnų, bet aš ir verčiu tekstą taip, kaip man skaniau, ir išmetu „nereikalingus” produktus 😀 ); gautą tepaliuką tepti ant tortilijų; užkrauti salotos lapą, krūtinėlę, susukti ir…skanaus!
Beje, dar rašo, kad, susukus į tą suvožtinių plastiką šaldytuve juos galima laikyti iki dviejų dienų!
2.KREMINIO SŪRIO IR ŽEMĖS RIEŠUTŲ SUVOŽTINIAI
Po galais, kaip verčiasi „cream cheese”??? Atrodo, tiek vartoji tą žodį, o vat kai sugalvoji išversti ir pritrūksti žodžių…
Reikia:
– pusės stiklinės Philadelphia sūrio
– 1/4 stiklinės smulkiai kapotų paskrudintų žemės riešutų
– 8 riekelių, pavyzdžiui, keturių grūdų duonos (man atrodo, kad turėtų būti skanu ant juodos duonos, kurios, deja, neturime…)
– Ai, dar siūlo dėti klevų sirupo, bet man jis nepatinka, tai, kaip sakant, nebus:)
Maišai sūrį tol, kol suminkštėja, įmaišai žemės riešutėlius, gerai išmaišai. Ir, kaip sakant, tepi ant duonikės! (Ką aš žinau…man čia kažkaip ne pietūs, o užkandėlė…)
3. TUNO SUMUŠTINIAI
Reikia:
– Tuno skardinės
– pusės stiklinės majonezo
– 3/4 stiklinės tarkuoto sūrio (siūlo Cheddar)
– bandelių arba sumuštinių duonos
Įkaitinti orkaitę. Kol kaista, sumaišykite dubenyje tuną, majonezą ir sūrį. Jei norite kokių prieskonių ar prieskoninių žolelių, įmeskite. Gerai išmaišykite. Ant bandelės (siūlo mėsainių bandeles) užtepkite tos užtepėlės ir užvožkite kitą bandelės pusę (arba sumuštinių duonos suvožtinius tokiu pačiu principu padarykite). Susukite suvožtinius į kepimo foliją. Išdėliokite ant kepimo popieriaus ir kepkite 20min. Valgykite karštus. (hmmm….reikės išbandyti valgyti šaltus, nes Augusto mokykloje niekas nieko nešildo 🙁 )
4. FARŠO PITOS
– faršo
– 3/4 stiklinės barbekiu padažo
– 1/2 stiklinės konservuotų kukurūzų
– druskytės
– pipiriukų
– pitos bandelių
Iškepti prieskoniuotą faršą. „Nusausinti” riebalus (aš iš pradžių nupilu, o po to dar ir servetėle „nusausinu” – jei atrodo, kad reikėtų), įmaišyti padažą, kukurūzus ir gerai viską pašildyti. Palikti 5-10min ant lengvos ugnelės. O tada – kemši į pitas ir dar sočiai užbarstai tarkuotu sūriu. NIAM.
5. PUPELIŲ BURITOS
Reikės:
– tortilijų
– konservuotų tamsiųjų pupelių
– 1/2 stiklinės prieskoninio padažo (salsa)
– 1/2 stiklinės smulkiai pjaustytų pomidorų (dar galima agurkėlio, konservuotų kukurūzų)
– tarkuoto sūrio (cheddar)
– grietinės
Ant pašildytų tortilijų dėkite pupeles, padažą, pomidorus, sūrį ir t.t. Tortilijas susukite ir dėkite maždaug 40s į mikro bangų krosnelę (kol pupelės bus karštos, o sūris – ištirpęs). Mirkykite į grietinę… (man patinka ne tepti ją, o būtent mirkyti joje…NIAM).
6. PITOS – „MAKALIŪZĖS”.
Reikės:
– daržovių, kurias vaikas valgo ir kurios derėtų tarpusavyje
– sūrio (cheddar, mozarella ir pan.)
– pitos duonelės
– padažiuko (tinka skirti salotoms, majonezas, grietinė…na, ką mėgstat)
Susmulkintas daržoves ir sūrį sudėkite į kokią nors dėžutę. Gerai viską sukratykite 😀 Prikimškite perpjautas pitas ir užpilkite padažiuko.
7. RIEŠUTŲ SVIESTO IR MORKŲ SUVOŽTINIAI
Augustas nevalgo morkų, tačiau šiaip…visai skanu!
Reikės:
– Riešutų sviesto
– Abrikosų džemo
– Labai smulkiai tarkuotų morkų (Aš smulkinu su Thermomixu, tai būna tiesiog tokios „snaigės”)
– Duonelės
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite riešutų sviestą, abrikosų džemą ir morkas (proporcijos – pagal skonį). Ant vienos duonos riekės tepkite užtepėlę, o kita rieke – užvožkite. Skanu prieš vartojimą palaikyti šaldytuve:)
8. MEKSIKIETIŠKIEJI TACO:)
Reikės:
– tortilijų (8)
– čili
– salotų lapų
– pomidorų (2)
– juodųjų alyvuogių
– taco padažiuko
– grietinės (man skanu, bet ne visi jos deda(si))
– prinokusio avokado
Ant tortilijų uždėkite čili faršo (ruoškite tirštesnį, nei sriuba), mikro bangų krosnelėje pašildykite jas porą minučių (tortilijas iškart dėkite ant lėkščių, kurias galima dėti į mikro bangų krosnelę) – tik nepamirškite uždengti! Ant pašildytų tortilijų dėkite daržoves, alyvuoges ir kt. Ant viršaus – taco padažo (man jis nebūtinas) ir grietinės bei avokado (man labai skanu).
Augustas šiuos labai mėgsta, tačiau nevalgo pomidorų, tai keičiu jam juos agurkais ir kukurūzais. Alyvuogių bei avokado irgi nevalgo…varge vargeli…
GAL DAR TURITE KOKIŲ NORS MINČIŲ, KĄ BŪTŲ GALIMA DĖTI VAIKUI PIETUMS Į MOKYKLĄ?????? Beje, čia – nauji receptai. Ta prasme, kad iš esmės esame valgę, tačiau niekada negalvojau, kad galima būtų dėti ir į mokyklą. Šiuos pasiūlymus radau – kaip jau minėjau – straipsnyje, kurį lengvai adaptavau sau:))))
Nuotrauka: Nadja robot „wednesday, 1/24 lunch”