10-tąja Advento dieną pildėme tėvelio norą- kepėme jo mylimiausią kopūstų pyragą, kurį kepti mane išmokė mūsų bernužėlių draugių- Aivutės ir Eglutės- mama Aušra.
KOPŪSTŲ PYRAGAS
Tešlai:
300 g miltų;
100 g sviesto;
druskos;
3 šaukštai grietinės;
Įdarui:
500 g kopūstų;
60 g sviesto;
druskos;
šaukštelis cukraus;
šaukštelis kmynų;
Aptepimui:
kiaušinis.
Iš miltų, sviesto, druskos ir grietinės išminkyti glotnią sviestinę masę, suformuoti rutulį ir jį 40 minučių palaikyti šaldytuve.
Įdarui: gūžinius kopūstus supjaustyti, prieš tai išpjovus kotą ir nuėmus storus lapkočius. Kopūstus nuolat maišant, patroškinti karštame svieste, paskaninti druska, cukrumi ir kmynais. (Jei troškinu tik žalius kopūstus, tai dedu kečiupo, bet dažniausiai troškinu žalius kopūstus kartu su raugintais. Troškinti reikia gan ilgai, tai įdarą pradedu ruošti gerokai anksčiau nei tešlą). Palikti, kad atauštų.
Tešlą iškočioti plonu sluoksniu, pusę jos sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant tešlos sudėti troškintus kopūstus ir uždengti likusia tešla. Šakute padaryti skylių, kad išeitų garai. Tešlą
aptepti išplaktu kiaušinio tryniu ir pyragą 210 laipsnių temperatūroje maždaug 40 minučių kepti, kol pasidarys aukso geltonumo. Supjaustyti stačiakampiais gabalėliais ir patiekti karštą.
Šį kartą mes darėme kitą tešlą, nes šio recepto tešla gan kieta, o mūsų tėvelis pageidavo minkštesnės. Taigi tešlą gaminome kaip mano mylimiausiam svogūnų pyragui:
150g margarino gerai išsukti su žiupsneliu druskos. Po vieną įsukti 3 kiaušinius. Apie 270g miltų sumaišyti su 1 arbatiniu šaukšteliu kepimo miltelių ir įmaišyti į margarino-kiaušinių masę. Suminkyti. Iškočioti du apskritimus. Vienu iškloti ingą, sudėti įdarą ir užkloti jį kitu apskritimu. Viršų subadyti šakute
Ir kepti apie 40 minučių 170-180 laipsnių karštumo orkaitėje