„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Berniukai ir mergaitės.
2011 04 12

Jeigu yra straipsnių, kuriuos skaitydama absoliučiai apsiverkiu, tai šiandien perskaitytas The Economist – vienas jų. Apskritai The Economist vos ne kaskart priverčia susimąstyti. Aš – jei būčiau gimnazijos direktorė – savo mokiniams būtinai užsakyčiau The Economist. Just in case. Nes noriu, kad augtų mąstantys vaikai, o The Economist iš tiesų jau pats savaime moko užduoti klausimus. Bet aš ne apie tai. Šiandien noriu pakalbėti apie berniukus ir mergaites. Dar kartą 🙂

1) 2011-aisiais mus pasiekia geros žinios iš Indijos: raštingumas auga, gyvenimo trukmė ilgėja, šeimos dydis stabilizuojasi. Džiugu. BET. Kiekvienais metais Indijoje abortuojama 600 000 mergaičių. Jeigu situacija nepakis, po 18 metų…trūks 10mln nuotakų. Žiauru, ar ne? Žiauru ne tik, kad nebus moterų. Žiauriausia tai, kad tokiose visuomenės padaugėja prievartavimų, moterų grobimų ir pan. Ačiūdiev, kad valstybės, kuriose susiduriama su šia problema, ėmėsi ją spręsti. Sunkiausia užduotis valstybei – pakeisti socialines nuostatas.

2) Žaislų reklamos. Jeigu esate sąmoningi, tai jau tikrai pastebėjote: yra tendencijos. Kokie žodžiai dažniausiai vartojami žaislų vaikams reklamose? Yra žmogus, kuris tai analizavo ir paskelbė rezultatus.

Štai berniukų (na, tai, ką mes įsivaizduotumėme esant „tipiniu” žaislu berniukui) žaislams reklamuoti dažniausiai vartojami žodžiai:

O štai ir mergaičių:

Smegenų plovimas vidury baltos dienos. Ir berniukų, ir mergaičių. Kaukt norisi. Aš jau beveik 99proc esu įsitikinusi, ką gali pasakyti tie stereotipinio mąstymo gynėjai: niekas nedraužia berniukui pirkti lėlės ar mergaitei super herojaus ir t.t. ir pan. Bet faktas lieka faktu – lėlės-kūdikio reklama nebus apie „misiją” ir „veiklą” 😀 Ir dar. Atkreipkite dėmesį, kiek mergaitiškose reklamose yra žodžių apie fizinę išvaizdą. Ir po to stebimės (arba manome, kad tai „tipiška mergaitiška”), kodėl mergaitėms taip rūpi jų išvaizda.

3) Sena gera R.Scarry „Ką žmonės dirba visą dieną?”. Skaitėte? Patiko? Teisybę pasakius, ir man patinka! BET. Kas gydytojas? Vyras. Kas seselė? Moteris. Kas lakūnas? Vyras. Kas stiuardesė? Moteris. Beveik visos kitos moterys – mama. O geriausia, kai mamai už gerą darbą namuose patenkintas tėtė nuperka sijoną. Jeigu tik už tokius darbus nusipelnyčiau sijono (plačiąja prasme), tai seniai nuoga vaikščiočiau 😀 😀 😀

Neturėčiau dukrų, gal dar ne taip jautriai reaguočiau. Bet dabar tai rupūs miltai tararai. Neseniai gavau dovaną – knygą švediškai apie lyčių stereotipus (ačiū dar kartą, Giedre!). Man ten patiko iliustracija: akmens amžiaus berniukas su mašinyte. Ar suprantate, ką ji reiškia?

(Diskleimeris: aš nemanau, kad vyrai ir moterys yra vienodi. Aš manau, kad visi žmonės yra skirtingi.).