„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Tikroji Karalienės Mortos mokyklos patalpų istorija.
2015 10 15

 

Miela mokyklos bendruomene,


Tikriausiai girdėjote, kad Karalienės Mortos mokykla ir jos plėtra susidomėjo ir plačiai aptarinėjo keli politikai bei žiniasklaidos atstovai, visuomenei išplatinę gausybę netikslios, klaidingos arba tiesiog melagingos informacijos.


Kadangi mano darbas – švietimas, ugdymas ir organizacijos veiklos priežiūra, o ne politiniai skandalai, planavom į tai visai nereaguoti. Bet kadangi kai kurių žurnalistų rūpesčiu tema vis atnaujinama, nusprendžiau pasinaudoti proga papasakoti istoriją, kaip mes atsidarėme ir ką mes manome apie tolimesnę savo mokyklos ir ugdymo idėjų plėtrą.


Pradėkime nuo paprasčiausio dalyko: Karalienės Mortos mokykla, „Vaikystės sodas” ir aš pati politikoje nedalyvaujame ir vienintelė mūsų politika – sėkmingas nesulaužytų asmenybių ugdymas. Džiaugiamės, kad mūsų mokykloje mokosi skirtingų politinių pažiūrų šeimų atžalos ir saugosime savo bendruomenę nuo bet kokio politikavimo.

Su švietimu dirbu visą savo sąmoningą gyvenimą. Sėkmingai vystantis “Vaikystės sodo” darželiams nusprendėme tęsti savo misiją ir atverti pradinę, o vėliau ir vidurinio mokslo mokyklą. Todėl dar 2012 metais su kolegėmis pradėjome ieškoti patalpų Karalienės Mortos mokyklai. Ieškojome buveinės, kurios pakaktų pradinei mokyklai ir ateityje būtų galimybė plėstis (juk nesinori tėvams pasakyti, kad – nesvarbu, kad jūs norite 12 klasių, bus tik keturios!).

Kadangi mūsų mokyklą lanko vaikai iš viso miesto, norėjome įsikurti šalia centrinės miesto dalies. Manau, kad kiekvienas turi dirbti darbą, kurį geriausiai išmano, todėl patalpų neieškojome patys, o šį darbą patikėjome “Recomm Group” nekilnojamo turto agentūrai, su kuria bendradarbiavome ir anksčiau (jie padėjo įsikurti Miesto Vaikystės Sodui, Dvaro Vaikystės Sodui ir pirmajam Vaikystės Sodui Kaune).

Apžiūrėjome devynias galybes patalpų: ir Žvėryne, ir Antakalnyje, ir Naujamiestyje, ir Senamiestyje. Vienu metu vyko derybos dėl kelių patalpų, nes mus baugino tai, kad Gervėčių gatvėje esančios patalpos ilgai buvo nenaudojamos (stovėjo tuščios), neturi centrinio šildymo, ilgai nebuvo šildytos, cokolinis aukštas buvo itin prastos būklės (lietaus užlieta ir sugadinta grindų danga, įsimetęs pelėsis ir pan.), o stogas – kiauras.

Vėliau “NT Valdų” teisininkai derino nuomos sutartį su “Vaikystės Sodą” atstovaujančiu teisininku, tarpininkaujant jau minėtai Recomm Group. Nekilnojamojo turto kaina buvo nustatyta vertintojų bendrovės Colliers International advisers, kurie rekomendavo kainą atsižvelgiant į patalpų dydį, būklę ir vietą.

Kodėl būtent tokia nuomos kaina buvo rekomenduota? Būkime sąžiningi, Gervėčių gatvė nėra Senamiestyje. Taip, netoli, tačiau nelengva buvo įtikinti pirmuosius tėvus, kad ateitų į mokyklą, kuri yra Rasų/Stoties, o ne Senamiesčio rajone, o pro langus matosi visiškai sugriuvęs fabrikas ir sustiprinto režimo kolonija. Rasų kolonijų bendruomenė taip pat neapsidžiaugė: juk daug geriau kaimynystėje tuščias pastatas, o ne vaikų klegesys bei atvažiuojantys ir mažuosius prie mokyklos ryte atvežantys, o vakarop pasiimantys tėvai. Dar kitus mokyklą besirenkančius tėvus baugino aplinkkelis, nutiestas tiesiai palei visą šiaurinį potencialių patalpų šoną. Savo lėšomis prieš išsinuomodami patalpas tyrėme oro taršą, tyrėme triukšmą ir pan. Tik pamatę, kad rodikliai yra geri, nusprendėme tęsti derybas dėl šių patalpų.

Baugino ir tai, kad pastatas – šildomas elektra bei reikalaujantis daug investicijų. Tik pagalvokite, gyvename šiaurės valstybėje, šildymo sezonas mokykloje dažniausiai prasideda spalio pradžioje ir tęsiasi iki balandžio vidurio, kartais net iki balandžio pabaigos. 1769.67 kvadratinius metrus šildyti elektra – ne juokas, nes suma vis viršija 2700 eurų. Pavyzdžiui, gan šiltą praėjusių metų gruodžio mėnesį ir vaikams išėjus Kalėdinių atostogų (kai nereikėjo pastato šildyti taip, kai jame yra vaikai), už paslaugas sumokėjome 2729.98 eurus.

Taigi:
Patalpų nuomos mokestis/mėn          Komunalinių paslaugų mokestis/mėn         Bendra suma/mėn
6668.91 EUR                                                2729.98 EUR                                                              9398.89 EUR

Šiandien greta, Kauno gatvėje, nuomojamos senos statybos administracinės patalpos už 4 EUR už kvadratinį metrą.

Jau nekalbant apie tai, kad investavome daug savo pinigų į pastatą, kuris net nėra mūsų. Taigi platinama informacija, jog Karalienės Mortos mokykla gavo ypatingas sąlygas, yra ne tik klaidinga, ji – melas.

Taip pat NT Valdų vakar įvardintos ne visos mūsų investicijos į jų patalpas. Įvardinta tik pati pradinė investicija, kurią mes įsipareigojome atlikti.

Kokios buvo patalpos, kai mes įžengėme į jas?

 

 

Kokia visų investicijų suma? Kadangi tai irgi tapo įdomu viešojoje erdvėje, o mes veikiame skaidriai ir sąžiningai, tai mums buhalterines paslaugas teikianti įmonė turi visus dokumentus, kiek buvo išleista. Per keletą dienų patikrinome visus dokumentus ir štai ką turime:

Pirmas etapas (2013 metai): 340 000Lt (98 551 EUR)
Antras etapas (2014 metai): 93 683Lt (27 154 EUR)
Trečias etapas (2015 metai): 32 598Lt (9 449 EUR)
Be to, į kiemo bei aplinkos gerinimą per šiuos metus buvo investuota 135 800Lt ( 39 362 EUR)

Taigi bendra investicijų suma į NT Valdos patalpas siekia 602 081Lt (174 516 EUR). Ši investicija – negrįžtama, t.y. Karalienės Mortos mokyklai išsikrausčius visos šios investicijos liks NT Valdoms. Žinoma, labai norint, galima ginčytis, ar tikrai būtent tai ir tai ar tas ir anas tikrai be jokių abejonių liks ir pagerino pastato būklę. Ir vis dėlto dabar pastatas yra šildomas, prižiūrimas, prižiūrima aplinka, o ir atrodo tvarkingai nuo…iki.

Dar kartą noriu pabrėžti, kad savo veikloje esu atsiribojusi nuo politikos, Vaikystės Sodo ir Karalienės Mortos mokyklos bendruomenę sudaro ne tik įvairių religijų, bet ir įvairių politinių įsitikinimų šeimos, mes visas jas gerbiame ir ugdome vaikų pagarbą bei toleranciją. Mūsų tikslas – vaikų ugdymas bei jų saugumas. Be to, pagal mūsų sudarytą sutartį turime derinti su NT Valdomis visą informaciją, kurią norime viešinti. Tad pernai metais sutarėme, kad – kadangi tai NT Valdų pastatas (ir jie tokių pastatų, nuomojamų privačiam verslui, turi ne vieną ir net ne keliasdešimt) – jie ir priims sprendimus, susijusius su komunikacija apie šį pastatą.

NT Valdos užvakar paskelbė savo poziciją:
http://www.delfi.lt/news/ringas/politics/atsakymas-a-skardziui-del-patalpu-nuomos-karalienes-mortos-mokyklai.d?id=69259098


Kokie mūsų ateities planai?

2016-2017 mokslo metais nebetilpsime į turimas patalpas, naujų patalpų reikės augančioms klasėms (jų skaičiui) bei penktai ir šeštai klasėms. Žinoma, labiausiai norėjosi, kad pradinė ir pagrindinė mokyklos būtų netoliese, kad būtų patogu tėvams, kurie turi daugiau, nei vieną vaiką mūsų mokykloje.

NT Valdos planavo savo turimame sklype statyti administracinės paskirties pastatą, tad natūralu, kad, žinodami mūsų plėtros poreikį, jie kreipėsi į mus, ar mūsų nedomintų jų planuojamo statyti pastato nuoma. Kaip suprantu, NT Valdos – pelno siekiant įmonė. Kadangi pagrindinės mūsų pajamos – tėvų mokestis, turėjome skaičiuoti, ar būsime pajėgūs itin didelę savo pajamų dalį skirti nuomos mokesčiui, mat naujos statybos administracinės paskirties pastatų nuoma netoliese esančiuose pastatuose svyruoja nuo 10 iki 12 EUR už kvadratinį metrą. Pavyzdžiui, Oslo namuose Mindaugo g. kaina už 1 kvadratinį metrą – 10-12 EUR, Šaltinių g. renovuoto pastato 1kv/m kaina – 10-12 EUR. Tad NT Valdų siūlomas 12 EUR mokestis yra tikrai ne mažesnis, o toks, koks yra įprastas mokestis šiame rajone.

Bet kuriuo atveju, mūsų plėtros planai – šioje vietoje ar kitoje – dėl šių įvykių nesustos, mokykla augs, ir vaikai bei mokytojai tikrai turės, kur eiti. Mes užtikrinsime, kad mūsų bendruomenė jaustųsi saugi ir nepatirtų papildomo nerimo. Per trejus metus sukūrėme 57 darbo vietas Karalienės Mortos mokykloje, o ją lanko net 249 vaikai. Kai pagalvoji, tai yra 498 jų tėvai ir dar 996 seneliai. Mes žinome, ką darome, darome tą profesionaliai, skaidriai ir nesiruošiame sustoti.

Pridedame patalpų nuomos sutartį.


Pagarbiai,

Karalienės Mortos mokyklos steigėja

Dr.Austėja Landsbergienė