„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Vaikai ir magnetai traukia vienas kitą…
2013 08 14

 

Atvejų, kuomet magnetus prariję vaikai patenka į ligoninės priimamuosius, nuo 2002 iki 2011-ųjų metų padaugėjo penkis kartus! Prarijus ne vieną, o daugiau magnetukų – rimtesnės ir pasekmės, kartais prireikia net operacijų. Spartus tokio pobūdžio pediatrinių traumų daugėjimas ištirtas ir publikuotas straipsnyje, pasirodžiusiame žurnale Annals of Emergency Medicine.

„Vaikams įprasta į burnytę ar nosį kištis įvairius daiktus, bet pavojus žarnoms, tiksliau – jų sienelėms, tampa ypač rimtas, kai praryjami magnetai, dažniausiai – ne vienas. Vaikai juos paprastai randa virtuviniuose prietaisuose ar nulupa nuo prie šaldytuvo kabinamų magnetukų, taip pat neatsispyrę magnetiniams žaisliukams, tokiems, kaip magnetiniai konstruktoriai ir pan.,“ – teigia tyrėjai iš Sietlo universiteto. 

Tais atvejais, kai vaikai prarijo ne vieną, o kelis magnetukus, 15,7 proc. jų pateko į ligoninę (jei vieną – tai tik 2,3 proc.). Beveik trys ketvirtadaliai (74 proc.) magnetukų buvo praryti, 21 proc. – pateko į skrandį per nosį. Beveik ketvirtadalis tėvų apibūdino juos kaip „mažyčius“ ar pasirinko kitus žodžio „mažas“ sinonimus.
Tyrėjai įspėja, jog šiuo atveju kalbama ne vien apie mažus vaikus. Nemažai magnetų patenka ir į paauglių virškinimo traktą, dažniausiai per nosį. Galbūt todėl, kad šie madingus stiprius magnetukus naudoja nosies, liežuvio ar lūpos auskarų imitacijai.

Nuotrauka iš www.flickr.com