„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Mišiniai pirmosioms dienomis kartais tik padeda žindyti ilgiau
2013 06 11

 

Paskutiniuoju metu visuomenės sveikatos institucijos meta dideles pajėgas švietimui ir agitacijai,  kad kūdikiams gimdymo namuose būtų duodama kuo mažiau pieno mišinio. Tačiau pirmasis tokio pobūdžio atsitiktinių imčių tyrimas, kurį šiemet atliko San Francisko universitetas, įrodo, jog nedidelis kiekis mišinuko, duoto pirmomis gyvenimo dienomis nukritus naujagimio svoriui, iš tikro gali netgi prailginti žindymo laiką. Šis tyrimas publikuotas žurnale Pediatrics.

„Iki šiol niekas nemėgino išsiaiškinti, ar įmanoma užfiksuoti naudą, kurią iš pieno mišinio galbūt gauna kūdikiai, gavę jo pačioje gyvenimo pradžioje. Šis tyrimas tą naudą ir įrodo, – teigia tyrimo vadovė V. Flaherman. – Remdamiesi mūsų duomenimis, gydytojai galbūt pakeis nuomonę ir nuspręs rekomenduoti mamoms laikinai duoti nedidelius kiekius pieno mišinio kūdikiams, kurie netenka daug svorio“.

Taip, mišinių naudojimas išties yra slidus kelias, dažnai vedantis prie žindymo pabaigos. Tačiau požiūrį į jų naudojimą galbūt padės pakeisti keli žodžiai – limituotas kiekis ir tik pačioje pradžioje. Vietoje pilnų buteliukų, kurių dėka mažyliui tikrai sunku grįžti prie krūties, reikėtų duoti tik nedidelį kiekį ir aiškiai užsibrėžti papildomo primaitinimo pabaigą. Pasak tyrimo, tai palengvina kai kurių motinų patiriamą stresą dėl to, kad joms gaminasi per mažai pieno.

Mamos pienas – tinkamiausias maistas kūdikiui, mažinantis infekcijų bei alergijų riziką, aprūpinantis visomis reikalingomis augimui medžiagomis. Rekomenduojama žindyti be jokio primaitinimo pusmetį, o ir pradėjus primaitinti, žindymo nenutraukti iki dvejų metų.

Iškart po kūdikio gimimo, moters organizme pienas  nesigamina dideliais kiekiais. Pradžioje ji turi priešpienio, kuriame yra didelė koncentracija naujagimiui reikalingų medžiagų ir antikūnų. Šiuo žindimo periodu kūdikiai dažnai netenka svorio ir motinos susirūpina, ar kūdikis nebadauja. Pasak tyrėjų, daugelis jų tuo metu itin nerimauja, ar joms pakanka pieno. O šis nerimas – viena dažniausių priežasčių liautis žindžius per pirmus tris mėnesius.

Taigi, šiuo tyrimu siūloma tokia išeitis – pirmąsias dienas leisti primaitinti nedideliu kiekiu mišinio ir taip sustiprinti mamų pasitikėjimą savimi, o tuo pačiu ir prailginti žindymo laiką.

Tyrėjai šių išvadų priėjo stebėdami 40 išnešiotų naujagimių, kurie 24-48 savo gyvenimo valandomis prarado daugiau nei 5 procentus gimimo svorio. Atsitiktinai parinktus kūdikius buvo siūloma toliau maitinti tik žindant, o kitiems papildomai po kiekvieno žindymo iš švirkštuko dar duoti apie 10 gramų dirbtinio mamos pieno pakaitalo. Iš švirkšto todėl, kad vaikas neatprastų imti spenelio. Po tiek nedaug todėl, kad nesumažėtų natūralus žindymų skaičius per parą (8-12 kartų). Vos tik mamai imdavo gamintis brandus pienas, papildomas primaitinimas buvo nutraukiamas (maždaug 2-5 gyvenimo dieną).

Įvertinus po 3 mėnesių, 79 proc. papildomai primaitintų pirmosiomis dienomis kūdikių vis dar buvo žindomi. Ir tik 42 procentai buvo žindomi iš tų, kurių mamos neprimaitino.

Nepaisant įdomių šių nedidelės imties tyrimo išvadų, tyrėjai siūlo atsargiai vertinti jų rezultatus: „Labai svarbu, kokias išvadas pateiks tolimesni, didesnės imties ir galbūt kitos populiacijos tyrimai“. Mokslininkai pabrėžia, jog tyrimo tikslas – padėti pratęsti žindymą, o ne populiarinti dirbtinį maitinimą.
Kaip bebūtų, šis tyrimas provokuoja mokslinę bendruomenę atlikti daugiau tyrimų, ir skatinant žindymą remtis naujais atradimais, o ne galbūt šališka, galbūt senstančia stebėjimais grįsta ekspertų nuomone.

„SXC“ nuotr.