„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Migdymas ant nugaros nevėlina kūdikio gebėjimo apsiversti
2013 06 19

 

Siekiant sumažinti staigios kūdikių mirties sindromo riziką, ilgą laiką aktyviai propaguojama guldyti kūdikius lovytėje tik ant nugaros. Šiandien Albertos universiteto (Kanada) tyrimas patvirtina, jog tai nesusilpnina mažylių gebėjimo apsiversti ant šono.

Pasak Reabilitacinės medicinos fakulteto profesorės J. Darrah, kūdikių raida nesulėtėjo ir jie išmoksta apsiversti maždaug tuo pačiu metu, kaip kad ir prieš 20 metų, kuomet guldymo ant nugaros kampanija sėkmingai sumažino staigios kūdikių mirties sindromo atvejų skaičių. Taigi tyrimas paneigia baimes, jog raginimas guldyti ant nugaros, o ne pilvuko, sutrikdys vaikų stambiosios motorikos vystymąsi, ypač gebėjimą apsiversti nuo pilvo ant nugaros ir atvirkščiai.

Paaiškėjo, kad stambiosios motorikos vystymasis per 20 metų nepakito. Teiginys, jog visų pirma mažyliai apsiverčia nuo pilvo ant nugaros ir tik vėliau nuo nugaros ant pilvo – nepasitvirtina. Daugelis kūdikių į abi puses ima verstis daugmaž tuo pat metu.

Prof. J. Darrah stambiąją kūdikių motoriką stebi ir tiria nuo 1990-ųjų metų. Po daugiau nei dvidešimties metų ji grįžo prie duomenų apie 725 stebėtų kanadiečių kūdikių raidą nuo savaitės iki aštuonių mėnesių amžiaus. Vienas tikslų – palyginti tada buvusias ir dabar esančias raidos normas. Rezultatas – įrodyta, jog nerimas, kad kūdikiai ėmė verstis vėliau, nes praleidžia mažiau laiko ant pilvo, yra nepagrįstas. Stambioji motorika vystosi tais pačiais tempais kaip ir prieš dvidešimt metų. Žinoma, aplinka įtakoja kūdikio vystymąsi, tačiau miego padėties pokyčiai tam didelės įtakos neturi.

Nuotrauka www.flickr.com