„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Kodėl vaikų geriau neleisti ant batuto
2013 08 09

 

Neseniai, šokinėdama ant batuto, dvylikametė Ebė Krymin (Abbey Creamean) nesėkmingai nusileidusi susilaužė koją. Ją teko sugipsuoti iki pat šlaunies vidurio. Mergaitė nebegalėjo dalyvauti šokių pasirodyme, lankyti plaukimo treniruočių. Ebė – viena iš daugiau nei šimto gydytojos vaikų ortopedės-chirurgės  Dr. Terri Cappello pacienčių Loyola universiteto medicinos centre, kuriems traumos nutiko būtent batute.
„Batute gali nutikti labai rimtų traumų, – įspėja T. Cappello. – Vaikai susilaužo rankas, kojas (dažniausiai kulkšnis bei blauzdikaulius) ir netgi kaklą, o tai gali baigtis paralyžiumi. Juk neleidžiate vaikams šokti į tuščią baseiną. Lygiai taip pat turėtumėte uždrausti batutą“. Gydytoja sutinka su Amerikos pediatrų akademijos įspėjimu, kad apsaugos priemonės – tokios kaip aptveriantis tinklas bei paminkštinimais aptrauktos metalinės detalės – nepakankamai sumažina riziką. Akademija konstatuoja, jog batutas griežtai nerekomenduojamas naudoti žaidimams namų kieme. Remiantis statistika, 2009-aisiais metais JAV užfiksuota 98 tūkstančiai traumų, įvykusių batute. Didžioji dauguma jų – vasaros mėnesiais. Pasak T. Cappello, batutus galima naudoti nebent treniruojant būsimus gimnastus ar šuolininkus į vandenį, ir tai atidžiai prižiūrint.
Šiaurės Amerikos vaikų ortopedų bendrija savo pareiškime taip pat teigia, jog batutai (taip pat ir pripučiamieji batutai) – tai vienas iš keturių svarbiausių traumas sukeliančių veiksnių, kurių lengviausiai būtų galima išvengti (kiti trys – tai riedlentės, žoliapjovės bei  keturračiai).

Nuotrauka iš www.flickr.com