„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Kaip patėviams išvengti klaidų
2013 08 06

 

Kaip pasakytų turbūt bet kuris patėvis – viena yra užkariauti mamos širdį, ir visiškai kas kita – vaiko. Nors visas trečdalis JAV vaikų gyvena antrąsyk sukurtose šeimose, dar vis mažokai žinoma apie santykių tarp patėvių ir vaikų vystymąsi. Naujas Brigham Young universiteto tyrimas mėgina šią spragą užpildyti, išskirdamas tris svarbiausius veiksnius kuriant tokioje šeimoje artumą:

● Porai reikia iki minimumo sumažinti tarpusavio ginčus.
● Motinos turėtų padėti vaikams gerai jaustis, įsiklausydamos į jų problemas.
● Patėvis ir mama turėtų sutarti dėl auklėjimo.

Pasak tyrimo vadovo prof. K. Shafer, anksčiau vyravęs įsitikinimas, jog poros turėtų pirmiausia rūpintis savo santykiais ir tuomet viskas savaime susidėlios į vietas, yra klaidingas. Vaidmenys šeimoje gali kisti, o tai ne visad vyksta sklandžiai.
Tyrėjai išanalizavo 1088 antrojoje motinos santuokoje augusių vaikų anketas. Žiūrint iš vaikų taško, problemos kyla tuomet, kai naujasis tėtis apsiima per daug tėviškų pareigų bei valdžios ar kai jis suardo įprastą šeimos gyvenimo ritmą.
„Vaikas iš mamos turi žinoti, kad visiškai priimtina yra pasisakyti, jei santykiuose su patėviu iškyla problemų, nes visi dar ilgai stengiasi sudėlioti naujos šeimos modelį. O kadangi vaikai ir naujas vyriškis turi mažai bendros patirties, nieko nuostabaus, jog gali atsirasti trintis, kuri pakenkia ir poros santykiams. Karštakošiški konfliktai kartais gali net išardyti šeimą“, – tvirtina K. Shafer.
Poros pereinamuoju laikotarpiu tipiškai daro vieną ar dvi esmines klaidas.  Pirmoji – tai poros bandymas elgtis taip, tarsi nieko svarbaus nenutiko, ir naujasis žmogus – tai ne papildymas, o pamaina. Antroji klaida – tai motinos mėginimas apsiimti visą atsakomybę už vaiką. Abiejuose scenarijuose bendra tai, jog vaiko balsas tarsi kažkur prapuola. Jei auginate paauglius, jie turėtų gan aktyviai dalyvauti diskusijose, kokia turėtų būti naujoji šeima ir kaip ji turėtų funkcionuoti.
Tyrimo išvadose yra ir viena maloni staigmena: atviras bendravimas ir konfliktų vengimas labai suartina šeimą, nepaisant jos pajamų ar išsilavinimo. Artumą lemia tik ryšiai tarp žmonių.

Nuotrauka iš www.flickr.com