„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Kai kurie tėvai trokšta, kad vaikai išpildytų žlugusias jų svajones
2013 07 26

 

Psichologai tai seniai teorizavo, tačiau tik pirmąsyk tai patvirtina mokslinis jungtinis olandų-amerikiečių tyrimas – kai kurie tėvai trokšta, kad nerealizuotas ambicijas išpildytų jų vaikai. Tyrėjai taip pat išsiaiškino, jog šis polinkis ryškesnis tiems tėvams, kurie labiau mato vaiką kaip savo pačių dalį, tęsinį, o ne kaip atskirą asmenybę, turinčią nuosavas svajas. Tai paaiškina „sporto tėvelių“ ir „scenos mamyčių“, stumiančių vaikus į stadioną ar baleto repeticijas, fenomeną. 
Nors išvados ir nestebina, tačiau teorija, jog tėvai transformuoja savo neįgyvendintas svajones į vaikus, eksperimentais patvirtinta tik dabar.

Tyrime dalyvavo 73 tėvai (89 proc. motinų), auginantys vaikus nuo 8 iki 15 metų. Pirmiausiai jų buvo paprašyta užpildyti skalę, kuria galima pamatuoti, kiek smarkiai tėvai tapatinasi su vaikais – nuo visiškai skirtingų asmenybių iki praktiškai vieno vienio.  Ši skalė seniai naudojama psichologų ir laikoma labai patikima. Tuomet dalyviai atsitiktine tvarka buvo padalinti į dvi grupes.  Pirmoji grupė turėjo įvardinti dvi svajones, kurios gyvenime liko neįgyvendintos, bei aprašyti, kodėl jos jiems tokios svarbios. Antrosios grupės užduotis buvo panaši, tačiau jie nagrinėjo ne savo, o pažįstamų žmonių svajones.  Dažnos neįgyvendintosios svajonės buvo panašios į šias – tapti profesionaliu tenisininku, parašyti ir išleisti knygą, sukurti pelningą verslą ir pan.
Tėvams įsileidus į prisiminimus apie svajas, tyrėjai uždavė keletą klausimų, susijusių su noru, jog tas svajas įgyvendintų jų vaikai. Pavyzdžiui, buvo klausiama, kaip labai jie pritaria teiginiui: „Tikiuosi, jog mano vaikas pasieks tikslų, kurių man nepavyko pasiekti“.
Rezultatai parodė, jog tie tėvai, kurie mąstė apie savo, o ne kitų žmonių svajones, labiau norėjo, jog jas įgyvendintų jų vaikai. Taip pat paaiškėjo, jog labiau to ir norėjo daugiau su vaikais besitapatinantys tėvai. Pasak tyrėjų, tokie tėvai vėliau maudosi vaikų šlovės spinduliuose, ir tai šiek tiek sumažina apgailestavimo ar nusivylimo jausmą, patiems nepasiekus tų pačių tikslų. Tokie tėvai per vaikus netiesiogiai gyvena gyvenimą.
Toliau tyrėjai ketina ištirti, kaip tokie tėvų troškimai veikia psichinę vaikų sveikatą.

Nuotr. www.flickr.com