„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS. Gimęs vadovauti? Lyderio bruožai gali būti paveldimi
2013 05 28

 

Tai, kad ne visi žmonės gali ir yra linkę prisiimti vadovo atsakomybę, smarkiai susiję su genetika,  praneša Londono universitetas (UCL) bei tyrėjų komanda iš viso pasaulio.
Šis tyrimas pirmasis nustatė specifinę DNR seką, susijusią su tendencija užimti lyderio pozicijas. Ištyrus daugybę mėginių, paaiškėjo, jog net ketvirtadalis lyderio bruožų turinčių asmenų galėjo paveldėti juos iš tėvų. „Mes identifikavome genotipą, vadinamą rs4950, kuris siejamas su šių savybių perdavimu iš kartos į kartą, – teigiama tyrimo vadovo Dr. J.E. De Neve pranešime. – Tradicinė išmintis, jog lyderio savybės yra įgyjamos, iš dalies lieka tiesa, tačiau mes įrodėme, jog jos gali būti ir įgimtos“.
Dr. De Neve su kolegomis sulygino 4000 asmenų genetinius pavyzdžius ir išanalizavo juos, pasitelkę informaciją apie tų žmonių užimamas pareigas bei asmeninius santykius.
„Į klausimą, ar egzistuoja specifinis lyderio genas, šiandien galime atsakyti – taip. Tai nepaneigia nuomonės, jog šį bruožą galima iš(si)ugdyti, tačiau įrodo, jog tam tikras genotipas taip pat nemažai prisideda nulemiant tikimybę užimti vadovo pareigas“.
Vis dar trūksta tyrimų ir duomenų, kaip konkrečiai genotipas rs4950 sąveikauja su kitais veiksniais, pavyzdžiui, vaiko mokymosi ir ugdymosi aplinka.
„Mūsų darbas atkreipia dėmesį ir į etines problemas, tarkime, galimybę pasinaudoti genetiniais testais vykdant darbuotojų atranką, todėl reikia iš anksto pagalvoti apie galimą genetinę diskriminaciją darbo rinkoje. Mūsų, mokslininkų, tikslas – padėti nustatyti specifinius aplinkos veiksnius, kurie pasitarnautų ugdant lyderio savybes. Jei išties norime suvokti lyderystės esmę, turime gilintis tiek į prigimtį, tiek į ugdymą,“ – teigiama pranešime. 

„SXC“ nuotr.