„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

MOKSLO NAUJIENOS: Kuo daugiau brolių ir sesių, tuo mažesnė tikimybė ateityje išsiskirti
2013 08 23

 

Augimas didesnėje šeimoje šiek tiek apsaugo nuo galimų skyrybų suaugus, teigiama naujo Ohajo universiteto (JAV) tyrimo išvadose. Kuo daugiau brolių ar sesių, tuo geriau, mat kiekvienas (iki maždaug septinto, vėliau – nebe) sumažina šią tikimybę 2 procentais.
„Didelio skirtumo, ar augai vienas šeimoje, ar su vienu-dviem broliais/sesėmis, skyrybų atžvilgiu nėra. Tačiau palyginus vienturtį su vaiku iš didelės šeimos, skyrybų tikimybės skalėje atsiranda didelis atotrūkis,“ – teigia tyrimo bendraautorius, sociologijos profesorius D. Downey. 
Tyrimas pažėrė ir siurprizų. Mokslininkai spėjo, kad būsima santuoka tampa tvirtesnė dėl to, kad bent vienas ar daugiau brolių/sesių didina asmeninių emocinių santykių patirtį. O pasirodė, kad šiuo atveju daugiau lemia tiesiog su kiekvienu laiku šeimoje palaipsniui besikeičianti šeimos dinamika. Užaugęs didelėje šeimoje vaikas turi daugiau bendravimo, derybinės patirties (ir neigiamos, ir teigiamos), kuri, suprantama, praverčia santuokoje. Be to, išmokstama žvelgti iš kito žmogaus perspektyvų, konstruktyviai spręsti problemas, jas išsakyti. Kuo daugiau brolių ir sesių, tuo daugiau galimybių šiuos įgūdžius lavinti.
Tyrėjai naudojosi Visuotinės socialinės apklausos medžiaga, išnagrinėjo 57 tūkstančius suaugusiųjų atsakymų į anketos klausimus (nuo 1972-ųjų iki 2012-ųjų metų). Teigiamas brolių ir seserų poveikis pastebėtas visoms tiriamųjų amerikiečių kartoms, taigi jie saugojo nuo skyrybų tiek prieš penkiasdešimt metų, tiek dabar.
Tyrėjai atsižvelgė ir į kitus veiksnius, galėjusius sąlygoti rezultatą. „Svarstėme, galbūt ne brolių ar seserų skaičius lemia išvadas, bet didelių ir mažų šeimų skirtumai apskritai. Galėjo būti, kad mažoje šeimoje vaikus augino vienas iš tėvų, ir tą skaudžią patirtį vaikas galėjo atsinešti į santuoką“, – teigia D. Downey. Taigi tyrėjai įvertino respondentų išsilavinimą, socioekonominį statusą, šeimos sudėtį, rasę, religiją, amžių, kai buvo sukurta santuoka, kiek vaikų joje užauginta ir kt. Tačiau jokie veiksniai neužgožė ryšio tarp brolių ir seserų santykių bei vėlesnių skyrybų.
Šiuo tyrimu taip pat stengtasi atkreipti dėmesį į nerimą keliančią šeimų mažėjimo tendenciją JAV bei kitur. Ir nors daugelis demografinius pokyčius tyrusių mokslininkų nurodo teigiamus mažesnių šeimų aspektus, šis tyrimas įrodo, jog yra ir neigiamų, kurių verta nepamiršti.

 

Nuotrauka iš www.flickr.com