„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Gamtos mokslai – sunkūs ir neįdomūs? Netiesa!
2016 05 31

Karalienės Mortos mokykloje gegužės 28 dieną įvyko jau trečioji Gamtos mokslų mugė, kurios tikslas – skatinti mokinių susidomėjimą gamtos mokslais bei griauti stereotipus, jog šie mokslai yra labai sunkūs ir neįdomūs.

Šventė prasidėjo Gamtos mokslų mugės olimpiados, kurią Karalienės Mortos mokykla organizavo kovo 22 dieną, laureatų apdovanojimais, – juos įteikė miesto meras Remigijus Šimašius. Jis vaikų klausė: „Ar bus ateity skraidančios mašinos?” „Bus!” „Ar bus įmanoma susišnekėti su draugu kitame mieste be telefono?” „Bus!” „Ar bus kompiuteriai be mygtukų?” „Bus!” “O kas visa tai sukurs?” Turbūt atspėtumėte atsakymą: “Mes!” Meras patikino ketinąs gyventi ilgai ir visa tai pamatyti savo akimis.

Karalienės Mortos mokykla tądien nuo pietų virto tikrais mokslininkų ir gamtos mylėtojų namais.  Ar žinote, kaip šneka tarakonai?… Vos jų “mama”, insektariumo šeimininkė, atidaro dangtį… ir visi vaikai ima cypti! Įveikę baimę vis dėlto išgirdo šiokį tokį čeksėjimą. Atvyko svečių, kurie pademonstravo visokių stebuklų su azotu, rodė vaikams, kaip padengti akinių lęšius danga nuo ultravioletinių spindulių, leido vaikams dioptrimetru pamėginti nustatyti regos būklę. Vaikai išbandė elektrines riedlentes ir skraidino dronus.

Žinoma, visos klasės pristatinėjo ir savo projektus. Mažieji mokslininkai buvo labai tvirtai pasiruošę – ir vienas per kitą aiškino, kodėl uždengus žvakę stikline deguonis išdega, o vanduo lėkštelėje pakyla. Vieni rodė, kaip pasigaminti elektromagnetą, kiti kūrė elektros grandinę, įrodė, kad muilo burbulai gali būti įvairių formų, ir daugybę kitų dalykų.

„Kam įdomūs gamtos mokslai?” – paklausė susirinkusių vaikų Karalienės Mortos mokyklos steigėja dr. Austėja Landsbergienė. Pakilo rankų miškas. Na žinoma, kam gali būti neįdomu, iš ko susideda ir kaip veikia mūsų pasaulis.

“Gamtos mokslų olimpiada bei Gamtos mokslų muge norime parodyti, kad pradinėse klasėse sudominus vaikus mokslu ir pasiūlius jiems prasmingas veiklas, auginsime jų motyvaciją ir pasiryžimą siekti dar didesnių mokslo aukštumų, – įsitikinusi Dr. A. Landsbergienė. – Ir ką gali žinoti – vieną dieną galbūt stebėsime, kaip vienas iš Gamtos mokslų olimpiados dalyvių atsiima Nobelio premiją!“.

Karalienės Mortos mokykla yra ST(R)EAM (iš anglų kalbos: Science – gamtos mokslai, Technology – technologijos, Relations – santykiai, Engineering – inžinerija, Arts – menai, Math – matematika) mokykla. Joje mokiniai ugdomi derinant dviejų tarptautinių programų – tarptautinio bakalaureato (IB) ir International Primary Curriculum (IPC) – elementus. Mokomasi ne atskirų dalykų, tokių kaip matematika, muzika, kalba ar gamtos pažinimas – o dirbama su projektais, t.y. temomis, kurios vienija visą ugdymosi procesą. Tuomet vaikai patys dalyvauja visuminiame procese ir geriau suvokia jo esmę.