„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Dr. A.Landsbergienė: „Kol tėvai kine, pasirūpinsime kokybišku vaikų užimtumu”
2016 04 01

Didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja, socialinių mokslų daktarė Austėja Landsbergienė neabejoja: filmai, televizija, videožaidimai, internetas ir spauda daro milžinišką įtaką vaikams ir paaugliams. Kita vertus, visa tai gali būti ir be galo vertinga jų edukacijos priemonė.

„Žinome, kad didžiausią įtaką vaikams daro tėvai. Nuoširdžiai pritariu tam, kad suaugusieji šiandien turi aktyviai dalyvauti vaiko gyvenime, kad šie užaugtų garbingi, sąžiningi ir produktyvūs piliečiai.

Daugiau leiskime laiko su savo vaikais, bendraukime, domėkimės, ieškokime bendrų interesų ir pomėgių. Pavyzdžiui, ateikite kartu su visa šeima į „Kino pavasarį“ – „Vaikystės sodas“ kovo 31 – balandžio 14 dienomis suteikia puikią galimybę tėvams pamatyti filmus, o vaikams tuo metu užsiimti įdomia kūrybinga veikla“, – sako dr. A.Landsbergienė, įgyvendinusi idėją įkurti laikiną vaikų darželį tiesiog kino teatre.

– Ar pati mėgstate kiną?

– Dievinu. Visa mūsų šeima mėgsta filmus – ir einame į kiną, ir žiūrime filmus namie. Jau kone dešimt metų neturime namie televizoriaus, tad penktadieniais visi kartu žiūrime norimus filmus.

– Dažnai programą sudarome pagal kino temas, tarkime, žiūrime filmus apie Antrąjį pasaulinį karą. Peržiūrime ir senus, ir naujus filmus.

Filmus ne tik žiūrime, bet ir apie juos diskutuojame. Ir ne tik dviese su vyru – tą patį darome ir su vaikais. Kai kinas yra aptariamas, iš jo galima labai daug pasimokyti: skiepyti ir ugdyti vaikams vertybes, labai daug atrasti.

Beje, neturėti namie televizoriaus visai apsimoka, nes mūsų vaikai nėra paveikti reklamų.

– Kiek laiko yra rekomenduojama vaikams leisti prie televizoriaus?

– Iki dvejų metų televizorius yra nerekomenduojamas, o nuo dvejų – ne ilgiau kaip valandą. Apskritai net ir paaugliams bei suaugusiesiems nerekomenduojama prie televizoriaus ekrano praleisti ilgiau nei dvi valandas.

Tačiau statistika rodo, kad vaikai prie ekrano laiką leidžia gerokai ilgiau. Yra net teigiančių, kad iki 18 metų JAV vaikai prie televizoriaus praleidžia iki 22 000 valandų – daugiau nei mokykloje (nes savaitgaliais, per atostogas ir per šventes į mokyklą juk neina).

– Turbūt situacija Lietuvoje panaši?

– Manau, kad Lietuvoje skaičiai yra labai panašūs. Apie tai, kad besaikis TV žiūrėjimas yra kenksmingas, taip pat rašo ir tyrimus atlieka Lietuvos mokslininkai.

– Kuo tai yra blogai?

– Jeigu vaikas itin daug laiko leidžia prie ekrano, nukenčia jo vaizduotė, gebėjimas sklandžiai reikšti mintis, gebėjimas susikaupti ir išlaikyti dėmesį. Niekam ne paslaptis, kad ir reklamos šiais laikais turi savo tikslinę auditoriją – vis dažniau tai vaikų auditoriją.

Pirmas realus žingsnis, kurį gali žengti tėvai, yra kuo mažiau leisti vaikams – ir ypač ikimokyklinukams – sėdėti prie televizoriaus. Puikiai suprantu, kad tada vaikui reikės skirti daugiau laiko ir dėmesio, bet, manau, verta. Galų gale, juk tos rekomendacijos ganėtinai dosnios – net nemanau, kad trimečiui kasdien yra prasmės po valandą įkristi į televizorių – ypač, jei jis lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą, kurioje jam tik labai retai yra įjungiamas filmukas ir pan. Beje, tyrimas parodė, kad dvimečiai, kurie nelanko darželio, žiūri daugiau TV nei dvimečiai, kurie lanko darželį.

– Tad kaip rekomenduotumėte elgtis vaikų turintiems tėvams, kurie visgi nori turėti televizorių namuose ir kartas nuo karto jį su vaikais žiūrėti?

Mano rekomendacija paprasta: išjungti televizorių, o įjungti tik tada, kai labai reikalinga. Žinoma, dauguma filmukų yra ilgesni, trunka apie devyniasdešimt minučių, tai tikrai nėra pasaulio pabaiga. Bet kasdien filmukų tikrai nereikėtų žiūrėti.

– Šiemet „Kino pavasaryje“, kol tėvai mėgausis filmu, jų vaikai galės leisti laiką specialiai įrengtame laikiname „Vaikystės sodo“ darželyje. Ką jie veiks?

– Mes esame už kokybišką vaikų užimtumą, už tai, kad vaiko vartojamas produktas būtų kuo kokybiškesnis, tad, kol tėvai žiūrės kiną, mes pasirūpinsime kokybišku vaikų užimtumu.

Šiemet, kaip ir pernai, paruošėme jiems su kinu ir kino pasauliu susijusią programą. Vaikai, kartu su „Vaikystės sodo“ pedagogais, piešdami, karpydami ir klijuodami įvairias medžiagas, kurs judančius kino kadrus, gamins 3D akinius, dalyvaus kino aktorių fotosesijoje.

Planuojame ir keletą papildomų veiklų – tiems, kurie, tarkim, tądien nebus itin susidomėję kinu. Viena tokių veiklų bus skaitymas. Jiems bus skirtas laisvas kūrybinis centras: vaikai galės skaityti, kurti tokius darbelius, kokius nori – daryti aplikacijas, piešti, spalvoti. Pasirūpinsime, kad vaikai gerai jaustųsi, jiems būtų įdomu, naudinga ir smagu.

Laikinas „Vaikystės sodo“ darželis kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ įsikūręs pirmame aukšte, priešais bilietų kasas, jis veiks viso „Kino pavasario“ metu – nuo kovo 31 iki balandžio 14 dienos. Daugiau informacijos galite rasti čia.

Tekstas buvo išspausdintas portale 15min: http://www.15min.lt/naujiena/kultura/kinas/dr-a-landsbergiene-kol-tevai-ziures-filmus-mes-pasirupinsime-kokybisku-vaiku-uzimtumu-4-604333