„Vaikystės sodas“

Pagalbos
vaikui centras

„Vaikystės sodas“
Kontaktai
„Vaikystės sodas“

Visi įrašai

Baimė, pyktis ar skausmas: kodėl verkia kūdikiai?
2013 03 07

Ispanų mokslininkai tyrė tėvų „taiklumą“ spėjant, kokios emocijos pravirkdė jų kūdikius. Pasirodo, labiausiai atskirti padeda akių judesiai ir paties verksmo dinamika. Rezultatai spausdinti „Spanish Journal of Psychology“.

Išties nelengva atspėti, ko verkia naujagimis. Ypač „pirmakarčiams“ tėvams. Nors dažniausios priežastys yra žinomos – alkis, skausmas, baimė, pyktis – tačiau jas atpažinti nėra paprasta. Pasak Valensijos universiteto tyrėjo M. Choliz’o, verksmas – vienas iš svarbiausių būdų kūdikiui pranešti apie savo neigiamus jausmus, o dažnai – ir vienintelis. Taigi ispanai ėmėsi tirti 3-18 mėnesių kūdikių verksmo, kurį sukėlė baimė, pyktis arba skausmas, skirtumus. Tuo pačiu mokslininkai stebėjo ir tėvų gebėjimą pastebėti, atpažinti emociją bei į ją reaguoti dar prieš mažyliui pravirkstant.

Paaiškėjo, kad verkdami iš pykčio ar baimės, kūdikiai būna atsimerkę, tačiau jei verksmą sukėlė skausmas, akys lieka atmerktos.

Jei mažiukas verkia iš pykčio, garso intensyvumas palaipsniui auga, gestai bei judesiai stiprėja. O štai bijant ar skaudant, verksmas būna vienodai stiprus visą laiką.

Na, kai dėl tėvų… paaiškėjo, kad tik mažuma geba atskirti verksmo priežastį, ypač painioja pyktį ir baimę. Nepaisant to, kad dėl priežasties tėvai nebūna visiškai įsitikinę, verkiantys iš skausmo kūdikiai sulaukia jų instinktyviai didesnio emocinio atsako bei paguodos, nei verkiantys iš pykčio ar baimės.

Smulkiau apie požymius

● Pyktis. Pykstant dauguma kūdikių prisimerkia (akys lieka pusiau atmerktos). Mažyliai arba nežiūri jokia konkrečia kryptimi, arba priešingai, fiksuoja žvilgsnį ir tarsi įsmeigia jį. Burna būna arba atvira, arba pusiau praverta. Verksmo intensyvumas palaipsniui auga.

Baimė. Šiuo atveju akys lieka atmerktos beveik visą verksmo laiką. Kartais net atlošia galvą ir išplečia akis. Įtampai išaugus, verksmas pratrūksta it sprogimas.

Skausmas. Šis reiškiamas užmerktomis akimis. Jei jas ir praveria, tai tik kelioms sekundėms. Kūdikio žvilgsnis lieka tolimas, nekoncentruotas. Užmerktus vokus kūdikis netgi smarkiai spaudžia, ant kaktos taip pat atsiranda įtampos raukšlės. Verksmas prasideda maksimaliu intensyvumu, iškart po stimulo.

Technologijų karta

Šiandieniniai tėvai, kuriems nepavyksta iššifruoti nuosavo mažylio verksmo priežasčių, gali į pagalbą pasitelkti aparatus:) Jau sukurtas vaiko verkimo analizatorius, kuris pagal verksmo pobūdį išsiaiškina verkimo priežastį. Padėjus prietaisą greta verkiančio kūdikio po keliolikos sekundžių ekrane pasirodo užrašas, pvz., alkanas… Kartu pridedamos instrukcijos, kaip nuraminti vaiką įvairiais atvejais. Regis, beliko sulaukti elektroninio nuramiklio.

Nuotrauka: San Diego Air and Space Museum Archive